Новини


15Окт2014

Кажи, баба, Thank you

Чудите се на каква възраст е добре детето ви да започне да учи чужд език? Не се чудете. Правилото е: колкото по-рано, толкова по-добре. Ранният старт осигурява повече години практика. Освен това в тази възраст детето запомня и усвоява информацията много по-лесно и несъзнателно. Чуждият език дава по-разнообразни занимания в детската градина, в училището или занималнята - децата учат песнички и стихотворения, слушат приказки и играят нови игри.

Според изследване на учените Елизабет Пийл и Уолъс Ламберт от канадския университет „Макгийл” двуезичните деца имат много по-гъвкав ум и по-абстрактно мислене от едноезичните. Двамата учени подложили няколко 10-годишни деца на серия тестове за интелигентност и установили, че по-високи резултати показват тези, които от малки общуват на повече от един език. Това показва, че чуждият език в ранна детска възраст развива не само паметта, а и логическото мислене на детето.

То показва и колко е важно да се използват максимално добре първите години на детето. Тогава процесът на учене на чужд език не се различава от усвояването на родния – и двата се възприемат еднакво лесно. Най-бързо детето проговаря чужд език в двуезично семейство. Тъй като тези семейства са рядкост, родителите прибягват до ранно чуждоезиково обучение, предлагано в повечето детски градини и училища. Има и системи, с които могат да забавляват и обучават децата си у дома на компютъра - любимата играчка на съвременните деца. Най-новата игра от този тип се предлага съвсем отскоро на нашия пазар от издателство „Просвета”. Тя се нарича Lettergetter. (герой, който краде буквите от думите, а децата трябва да ги върнат отново по местата им).

Да изядеш азбуката

Lettergetter е компютърна игра за изучаване на английски език, изключително привлекателна за децата, които се запознават с азбуката и се учат да четат. Героят Lettergetter краде буквите от думите, а децата трябва да ги върнат отново по местата им. Дискът съдържа много анимирани истории, които задържат вниманието им и неусетно ги увличат в заниманието. След първоначална помощ от родител или учител детето лесно свиква да работи самостоятелно с диска, като следва инструкциите на английски език. Близък и любим приятел му става симпатичният герой Lettergetter, който обича да похапва букви и да извива тялото си във формата на всяка буква.

Играта се състои от пет рубрики с анимирани истории и езикови игри, както и една отделна игра - състезание за най-бързо подреждане на буквите в азбучен ред. Първа е рубриката Lettergetter Loves (Lettergetter обича Aa, Bb, Cc…). Чрез поредица от анимирани озвучени илюстрации децата се запознават с всяка буква и запаметяват няколко думи, които започват с нея. Задачите са интуитивни и детето лесно открива буквата, която се оцветява в друг цвят. Постоянното въздействие върху зрителната му памет и многократното озвучаване на английските думи водят неусетно до трайно запаметяване.

Рубриката Form the Letter (Изписване на буква) съдържа демонстрация и упражнения за  правилното изписване на малката и голямата буква. Детето следва с мишката стрелка, която дава образец на изписването. След това самостоятелно движи стрелката по показания начин.

Letter Sounds (Букви и техните звуци) запознава децата със звуковете, които съответстват на буквите. Учебното съдържание е представено под формата на игра и по увлекателен начин стимулира детето да открива съответната буква от азбуката в началото на познати и нови думи, да кликва върху тях, да чува и повтаря тяхното произношение.

Letter Recognition (Разпознаване на буква) има за цел затвърдяване на буквите и развиване на асоциативната памет. Чрез две различни игри се преговарят думите, усвоени до този момент, добавят се и нови. Игровата форма на упражнението създава настроение и мотивация за бързина, развива концентрацията и вниманието. По този начин успехът се възприема от детето като награда. Докато помага на любимия си приятел Lettergetter, то открива определена буква или дума и отново чува как се произнася тя.

Рубриката Print Activities (Работни листове) съдържа работни листове за всяка буква от азбуката. В тях има по няколко упражнения, чрез които се формират елементарни умения за четене и писане: откриване на думи с определена буква, изписване на буквите по пунктир, илюстриране и писане на усвоените думи.

Играта Alphabet Race (Азбучна надпревара) проверява запаметяването на английската азбука. Разработена е като състезание между героя Lettergetter и кучето Spot и предлага на децата възможно най-бързо да подреждат разбъркани букви по азбучен ред. Броячът за времето, което им отнема упражнението, ги стимулира да опитват отново и отново да подобрят резултата си в състезанието.

Нещо специално за българчета

„Просвета” предлага и система, която е много подходяща за амбициозни родители и за учители в детски градини. POP! е единствената на нашия пазар, създадена специално за български деца, изучаващи английски език. Разработена е в три възрастови нива - за 4–5, за 5-6 и за 6-7 години. Чрез приказни истории, приключения, песни, стихчета и игри децата неусетно проговарят езика. Красивите илюстрации подпомагат процеса.

В книгите за детето са предвидени и дейности за развиване на фината моторика: оцветяване, ограждане и свързване, повтаряне на пунктир. Включено е и приложение със стикери. Авторите на системата POP! използват най-съвремените методи за преподаване на чужд език и превръщат изучаването му във весела игра. Децата се учат да общуват още от първия час. Симпатичните кукли Лили и Уили, главни герои в книжките, оживяват и се превръщат в любими приятели. Стиховете и кратките истории са написани на лесен и жив език и съдържат много модели за подражание. Всяка история е представена и във вариант на песен. Честото повтаряне на едни и същи думи и изрази в различен контекст води до трайно запаметяване, а песничките със завладяващ ритъм го правят лесно и приятно.

 

POP! предлага:

Книга за детето с аудиодиск

Книга за учителя и родителя

Плакати

Флашкарти

Сюжетни карти

Кукли Лили и Уили

 

ЕЛЕКТРОННИ УЧЕБНИЦИ ПО ВСИЧКИ ПРЕДМЕТИ ОТ 1. ДО 7. КЛАС - НА

WWW.E-UCHEBNIK.BG

Виж цялата новина тук: Животът днес

Автор: Гергана Петкова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: