Новини


21Апр2015

Истински английски език за младите българи

В днешния дигитален и свързaн свят за младежите е задължително да могат да пишат и говорят на най-популярния на планетата език – английския. Той им е необходим за общуване с техни връстници от цял свят в социалните мрежи, за търсене и разбиране на информация в интернет, за учене и следване в чужбина и за успешна реализация на международния пазар на труда.

Как обаче да се избере най-подходящият и полезен за учениците метод на обучение? Прекрасно е да се чете Шекспир в оригинал, но съвременният английски отдавна вече не е същият. Учебниците трябва да отговарят на нуждите на днешните младежи, да бъдат интересни и забавни, да задържат вниманието им и да ги учат на естествен, жив и съвременен английски. Също така, за да се усвои по-добре представеният в учебника материал, е важно да се дискутират въпроси, които вълнуват младите и са част от ежедневието им. Именно върху всички тези изисквания набляга новата система FOR REAL, която издателство „Просвета“ предлага на пазара у нас.

FOR REAL е написана специално за гимназисти, които изучават английски като първи или втори чужд език. С FOR REAL те научават съвременния език, при това по начин, който забавлява, не натоварва с излишна информация и е лесен за прилагане. Системата е модерна и интерактивна и по интересен начин учи на ежедневния език, използван от младите в англоговорещите страни. Чрез фотоистории учениците се запознават с разнообразни изразни средства, а в упражненията се набляга на употребата на езика в реални ситуации. Фокус се поставя върху уменията за общуване и съвременната лексика. Не се представя просто „суха граматика“, ученето е интерактивно занимание с практическа насоченост. 

Системата се състои от четири ясно и добре структурирани части, като започва от ниво А1 за начинаещи и стига до междинно ниво B2. Освен учебник тя включва и интерактивни помагала за учениците. Мултимедиен диск им предоставя упражнения за перфектното произношение, за усвояване на граматиката и лексиката чрез игри, тестове и диктовки. Електронната платформа им позволява да работят в предпочитания от тях стил - онлайн. Не са пренебрегнати и нуждите на преподавателите. В книгата за учителя има много допълнителна информация, аудиодискове с текстове и песни, а чрез електронната платформа работят директно с всеки ученик от класа. А дискът Testbuilder дава възможност на учителя за броени минути сам да съставя тестове на компютър. 

За езиковите гимназии с интензивно изучаване на езика е предвидено разпределение на часовете така, че четирите части на системата да се усвоят от 8. до 10. клас. От 11. клас се прави плавен преход към изучаването на език чрез литература, както изисква програмата на Министерството на образованието и науката (МОН). Така FOR REAL и вече съществуващата система за 11. и 12. клас LitUps! формират цяла единна система 8.-12. клас. LitUps! Essentials in British and American Literature for the 11th Grade е българският учебник по британска и американска литература, който беше обявен за най-добър в Европа на Панаира на книгата във Франкфурт през 2014 година. 

Когато английският се изучава като втори чужд език, FOR REAL покрива учебната програма от 9. до 12. клас – по едно ниво за всяка учебна година. Системата е подходяща и за професионалните гимназии, в които езикът се изучава в повече часове. Учителите в тези паралелки ще получат разпределение, съобразено с броя на часовете и изискванията на МОН.

Друго голямо предимство на FOR REAL е, че подготвя учениците за изпитите на Кеймбридж (PET, KET, FCE) и Тринити, тренира ги да мислят на чуждия език и да се стремят към гладък и естествен изказ. Учебниците съдържат специални раздели, посветени на уменията писане и говорене по формата на изпитите, както и раздел за затвърдяването на лексиката. 

Автори на учебниците са Мартин Хобс и Джулия Стар Кедъл. В екипа със сериозен принос участва и Ивелина Казакова, преподавател по практически английски език и общество и култура в СУ „Св. Климент Охридски“. Така единствено във FOR REAL има и систематизирани текстове и дейности, посветени на България. Това помага на младежите да разказват със самочувствие на английски език за културата, природата, историята и традициите на страната си. 

С FOR REAL часовете по английски език са интересни за учениците. Учебниците, допълнителните материали и интерактивните опции са така съставени, че ученето да бъде и полезно, и забавно. С тази нова система се набляга на цялостен интерактивен курс по съвременен английски език, който е и мотивиращ, и увлекателен за учениците. 

За да даде по-цялостна представа за предимствата от изучаването на английски език с FOR REAL, издателство „Просвета“ ще представи системата чрез различни дейности. На 15 април се проведе онлайн семинар с участие на авторите на тема „Skills for life with FOR REAL“ – най-новата система по английски език“, който може да се гледа безплатно в YouTube канала на „Просвета“ www.youtube.com/prosvetaad. В периода 20 - 24 април 2015 година системата официално ще бъде представена на семинари с учители в страната. 

Предимствата на FOR REAL: (Това да се изведе в каре отстрани)

•развива уменията за слушане, говорене, четене и писане

•предлага интересни текстове

•представя съвременна, жива лексика

•фокусира се върху уменията за общуване 

•набляга на правилното произношение и интонация

•най-добро качество на достъпна цена

Системата може да се поръча от представителите на „Просвета“ във всички областни градове и от търговските обекти на издателството (виж www.prosveta.bg/informacionni-centrove). Онлайн можете да поръчате на www.store.bg, www.mobilis.bg, www.helikon.bg, www.ciela.bg. 

Виж цялата новина тук: Животът днес

Автор: Гергана Петкова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: