Новини


10Авг2016

Учителите гласуват за новите учебници по история

Новите проекти за учебници по история и цивилизации за 5. клас вече са в ръцете на учителите, които трябва да ги оценят за приложимост в училище. Крайният срок за гласуването е 21 август. Министерството на образованието и науката (МОН) публикува заповед с указания за оценяването на проектите за учебници. Зам.-министърът на образованието Диян Стаматов обясни, че в процедурата трябва да участват близо 1800 учители от цялата страна. Те трябва да оценят пригодността за прилагане в училище на всички проекти, допуснати до този етап, и да поставят оценка „приложим“ или „неприложим“.  Учителите трябва да дадат положителна оценка на всички проекти, които преценят за добри, а не само на този, който най-много им харесва. Това е важно, защото в противен случай може нито един от проектите да не събере необходимите поне 50% одобрение. А новите учебници по история и цивилизации за 5. клас трябва да са одобрени и доставени в училищата за началото на 2016/2017 учебна година, защото по новата програма съдържанието им е изцяло ново – питокласниците ще изучават праистория, древна история и античност.

Преди това експертна комисия на министерството одобри общо 6 проекта за учебници. Два от тях са на издателска група „Просвета“, която участва с марките си „Просвета“ и „Просвета Плюс“. Комисията категорично реши, че тяхното съдържание, графичен дизайн и полиграфическото изпълнение напълно отговарят на изискванията. Представители на издателската група вече доставят печатни екземпляри от учебниците във всички училища в страната. Учителите получават и достъп до електронните им варианти. Демоверсии на учебниците може да бъдат разгледани на сайта www.prosveta.bg и в електронната книжарница www.e-uchebnik.bg

Тази седмица издателска група „Просвета” внася за одобрение в МОН още близо 40 проекта за нови учебници за 1. и 5. клас, както и около 20 учебни тетрадки към тях. Тя участва и с трите си марки – „Просвета“, „Просвета Плюс“ и „Просвета АзБуки“. Така групата ще участва с три различни проекта на буквар и на учебник по околен свят за 1. клас.

 Новите учебници (с изключение на историята за 5. клас) няма да влязат в употреба от 2016/2017 учебна година, а от следващата. Тази година учителите са изправени пред голямо предизвикателство – те ще трябва да преподават по новите програми, като ползват сега действащите учебници. За да им помогне да се справят с тази задача, най-голямата издателска група подготвя допълнителни материали с новите теми в учебните програми, които ще раздаде на учителите, работещи по нейните учебници. Издателството вече преработи по новите учебни програми две помагала от поредицата „Вълшебното ключе” – по околен свят за 1. клас и по математика за 1. клас. В секцията „Безплатни ресурси“ в електронната книжарница www.e-uchebnik.bgса на разположение на учителите и примерни годишни разпределения по някои предмети, направени така, че да отговарят на новите програми

 

И без образование получаваш документ за знание


Иван работи като хлебар. Напуснал е училище още в шести клас и помага на баща си, който също е хлебар. Може да чете и пише, нищо повече. Но и не му е трябвало.  До момента, в който открива, че може да работи за повече пари на друго място. Но вече му трябва документ, че е хлебар. Той има два пътя: да се върне в училище или да се откаже от по-добра работа и по-добър живот. Така беше досега. От 1 август Иван има шанс да получи веднага удостоверение, че притежава необходимите знания, макар и придобити пред пещта и години след училищна възраст, и може да бъде признат за хлебар и по документ.

Новият Закон за предучилищното и училищното образование разрешава на всички хора да валидират, т.е. да получат удостоверение за придобитите знания  по информален (хаотичен и без образователна система) начин или чрез неформално обучение. В случая на Иван е достатъчно да отиде на изпит за хлебар, дори няма да му искат документ за завършено основно образование. Ако иска да получи тапия и за завършен клас или степен от обучението си – записва се на курс и готово.

Същата схема важи за всеки, който е работил в някаква професионална област, но не е учил за нея.  Валидирането на знания може да се отнася и до учебен предмет – български език или история. Например за българчетата, които живеят с родителите си в чужбина, и са получили познания у дома. Те могат да се явят на изпит и да получат удостоверение за нивото на знанията си. Новият закон дава възможност и на учениците, които са напуснали по средата на клас или степен училището, да завършат и да продължат нагоре или просто да си вземат документ за класа, който са завършили. Могат да се валидират и знания, получени по време на професионалната кариера.

Системата за признаване на образователни умения  е част от мерките за доограмотяване и придобиване на професионални и други компетенции на хора, които са се отказали от формалното образование.  Техният брой не е малък – за последните 10 години 250 000 души са напуснали на различни етапи системата на образованието. Те имат шанс да напуснат социалната система или сивия сектор на икономиката, ако получат документ за знанията си или възможност да ги придобият. Тя е и система за признаване на наученото и след завършване на училище, което е допълнителна мотивация за развитие на професионалната кариера.

Новият закон регламентира и начина за валидиране на уменията. Всеки, който иска да получи документ, може да попита в близкото училище или в регионалния инспекторат по образованието. Там ще му обяснят какво и как да направи. Учениците, на които им предстои да са в 11-и или в 10-и клас, могат да изберат паралелки, в които и да работят, и да учат. Ползите са две: първо, получаваш заплата и второ, имаш работа и след завършването.

Статистиката показва, че само 35% от заетите упражняват професия, за която имат документ за квалификация. Квалификацията на 43% отговаря частично на изпълняваните трудови ангажименти, а в 22% от случаите заетостта изобщо не съответства на образованието. Проучване, направено по поръчка на образователното министерство за валидиране на знанията отпреди 6 години  показва, че около 32% от хората, които имат образование и професия, са получили знания за конкретната работа на самата работа.  93% от запитаните тогава декларират готовност да се явят на изпит за доказване и валидиране на техните знания, умения и компетентности, като за 78% е важно да притежават документ, доказващ професионалните им възможности. Най-често (34,6%) като причина да валидират знанията и уменията си анкетираните изтъкват кандидатстването за работа.

 


Виж цялата новина тук: в. "Животът днес"

Автор: Гергана ПЕТКОВА

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: