Новини


8Ное2017

Гражданското образование не е на ниво в България, сочи международно проучване

Българските ученици нямат достатъчно познания за гражданската активност и не правят връзка между действията на институциите и законните начини за граждански контрол върху тях. Това показват част от резултатите от Международно изследване за гражданското образование, които бяха обявени във вторник.

Проучването е проведено през 2016 г. сред осмокласници от 3800 училища в 24 страни, в някои от които има отделен предмет за гражданско образование, а в други - не. В изследването са участвали 2966 ученици от 147 училища в България.

Средният резултат на българските ученици в проучването за гражданското образование е 485 точки, което е под средното ниво от 517 точки. Резултатите са близки до тези на учениците в Латвия (492 точки), Малта (491 точки), Чили и Колумбия (по 482 точки).

Страните попадат в група Б по гражданско образование (според индексите на изследването), т.е. учениците имат основни познания за демокрацията като политическа система и разбират начина, по който институциите трябва да бъдат използвани да защитават обществените ценности; разбират каква е ролята на упражняването на правото на глас за запазване на представителната демокрация и знаят какво е гражданско общество.

За разлика от тях обаче учениците с най-добри резултати (група А според индекса) могат да правят връзки между процесите в политическите организации и институциите и законните начини те да бъдат контролирани.

Освен това успяват да генерират точни хипотези за мотивацията и резултатите от политиките на различните институции и гражданските действия. В тази група попадат осмокласници от страни като Дания (586 точки), Република Китай (581 точки), Швеция (579 точки), Финландия (577 точки), Норвегия (564 точки), Естония (546 точки), Русия (545 точки) и др...

 

Виж цялата новина тук: "Дневник"

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: