Новини


21Май2019

Фаталната тема 13 на матурата по БЕЛ, 52 650 зрелостници държат изпита

Зрелостниците, които ще се явят на матурата по български език и литература, на 41 въпрос ще пишат есе или интерпретативно съчинение по тема, криеща се зад фаталния номер 13. Изпитният вариант бе генериран от репортерът на БНТ Елиана Димитрова. 

Министерството на образованието и наука, освен един човек, не знае какво стои зад тези въпроси", заяви зам. - просветният министър Таня Михайлова. Затова според нея е недопустимо спекулирането с притеснението на учениците, които ще се явят  на матурата и "продаването" на верни отговори. "Никой не създава тестовете и въпросите с цел подвеждане. Това се случва по определена технология, има експертна комисионна, която ги оценява." ,коментира още Михайлова. 
Държавният зрелостен изпит се състои от 3 модула. Първият е тест, с който учениците трябва да се справят за 60 минути. Със същото време разполагат и за втория модул, в които има тестова част и свободни отговори. Третият модул е развиването на тема, за който имат 2 часа. 
Зрелостниците ще могат да напускат залата след 60-та минута на изпита. Те имат право само на две излизания, които ще бъдат отбелязани. "Веднъж предали и напуснали училището, учениците нямат право да се върнат отново в училище", обясни зам.-министърът. 52 650 са заявилите желание да се явят, но бройката ще намалее, тъй като част от тях не са допуснати, а други може не отидат на матурата. 
Таня Михайлова посочи, че камерите в училищата и квесторите са ще пазят учениците да препишат. "Колкото и да е добра техниката и мерки за сме взели, има две условия за успешното протичане на изпита. Първо, учениците да знаят и да могат да изкарат изпита достойно и честно. От друга страна, разчитаме на квесторите в залите", заяви тя. Зам. - министърът обясни, че всяка година има и допълнителни мерки спрямо наблюденията от преходните години, но все още няма да обясни какви са новостите .
Авторът и произведението за 41 въпрос ще бъдат обявени, след като приключи изпитът, а темата - след  приключването и на изпита за децата със специални образователни потребности.
След 16.00 часа на сайта на министерството ще бъдат публикувани изпитните варианти и ключ с верните отговори за изпита. Резултатите пък ще бъдат готови до...

 

Виж цялата новина тук: Монитор

Автор: Стела Маринова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: