Новини


13Сеп2018

Държавата търси хиляди деца, които не ходят на училище

Държавата започва издирване на хиляди деца, които не посещават училище. В търсенето им ще се включи и Националната агенция за приходите, която да хвърли светлина къде живеят децата – у нас или в чужбина.

От миналата учебна година просветното министерство издирва децата, които не са обхванати от задължителната образователна система. Досега междуведомствените екипи са обходили над 200 000 адреса в търсене на почти толкова деца. По-голямата част от тях са заминали със семействата си в чужбина.

Върнати обратно или записани за първи път в образователната система са малко над 20 хиляди. Повече от 2 хиляди обаче са отпаднали отново, а над 9 хиляди не са пожелали да влязат в час. Отпаднали от училище са и други над 14 хиляди деца. Точно те ще бъдат търсени приоритетно сега.

В основното училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Веселиново учат 218 деца от първи до седми клас. След като мобилните екипи започват да издирват отпаднали ученици и да ги убеждават да влязат отново в час, се наложило училището да разкрие допълнителни класни стаи. Евгения Паламаркова е начален учител и участва в екипа.

„С ръка на сърцето мога да кажа ,че е възможен този синхрон, който се получава, стига човек да има желание за работа – да ходи в махалата, да се среща с родителите, ако щете да пие едно кафе с тях. Даже и самите ученици казват – Госпожо,ние не искаме да сме неграмотни”, коментира Паламаркова.

От министерството на образованието отчитат спад в броя на новотпадналите ученици през изминалата учебна година, в сравнение с предходните. Планират обаче да се обърнат за помощ към Националната агенция за приходите, за да разберат дали всяко дете, което е напуснало системата има издадена европейска здравна карта и дали родителите плащат данъци...

 

 

Виж цялата новина тук: Teacher.bg

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: