Новини


10Окт2019

Държавата ще дава повече пари на университетите, за да обучават качествено бъдещи учители

В опита си да се справи с недостига на учители, който ще се задълбочава в следващите години, държавата планира няколко мерки за насърчаване на качествено обучение в педагогическите специалности в университетите. Една от тях е отпускането на повече пари на университетите за обучението на всеки първокурсник в тези специалности, а другата - стимули, в т.ч. и финансови, за промяна и осъвременяване на учебните програми. Това се разбра от отговори на просветния министър Красимир Вълчев на въпроси на депутати от ресорната комисия и журналисти днес.

В момента нормативът за издръжка на един студент по педагогика в университетите е 1.25, което е приблизително 867 лева от държавата, а предложението на министъра е за първокурсниците той да стане 1.6, което е около 1108 лева от държавата.

С финансови стимули, които ще бъдат част от нова национална програма, образователното министерство ще се опита да насърчи университетите да осъвременят учебните програми в педагогическите специалности. В момента на места обучението по дисциплини като "История на педагогиката" било прекалено дълго, докато това по "Приобщаващо образование" било избираемо.

Финансови стимули под формата на допълнителни стипендии се обмисля да има и за дванадесетокласниците с най-добри образователни резултати, които запишат педагогически специалности, както и математика, физика, химия и инженерни специалности, където също има недостиг на...

 

Виж цялата новина тук: Дневник

Автор: Здравка Андонова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: