Новини


14Апр2015

Двойно по-малко пари за проекти ще имат средните училища

45.5 млн. лв. ще бъде бюджетът за десетте национални програми в средното образование за 2015 г. Това предвижда проект на постановление, подготвен от министерството на образованието и публикуван за обществено обсъждане. С националните програми на проектен принцип или централно от просветното ведомство се дофинансират дейности, за които в бюджета не са предвидени средства или отпуснатите не са достатъчни. Тази година бюджетът на програмите е двойно по-нисък в сравнение с 2014 г., когато само за програмата "Модернизация на материалната база в училище" бяха предвидени над 44 млн. лв. Тази година обаче МОН не предвижда специална възможност за модернизация на материалната база в училищата и детските градини. По-инициативните учебни заведения ще трябва да търсят други възможности за осъвременяване на кабинетите и физкултурните салони. 

С най-голям бюджет през тази година ще е програмата за оптимизация на училищната мрежа - общо 19.860 млн. лв. За сравнение през 2014 г. бяха отделени 13.560 млн. лв. 

Програмата включва три модула - за закриване и преобразуване на училищната мрежа (1.925 млн. лв.) и на мрежата от професионални училища (900 хил. лв.). Третият модул е за оптимизиране на вътрешната структура на учебните заведения. На практика това означава, че държавата ще отдели 17.020 млн. лв. за изплащане на обезщетения на съкратени или пенсионирани учители, както и преподаватели от закрити и преобразувани училища. Заради натрупването на отпуски от преподавателите изплащането на обезщетения при освобождаване, напускане или пенсиониране на учителите се оказва сериозно перо в делегираните бюджети и учебните заведения трудно могат да изпълнят законовите си задължения към служителите. 

3.2 млн. лв. ще бъдат разпределени за програмата "С грижа за всеки ученик", по която се финансират дейностите за учене на две скорости. Средствата са с 200 хил. лв. повече спрямо 2014 г. В рамките на четирите подпрограми ще бъдат организирани дейности по обучението на талантливи ученици за участие в ученическите олимпиади (1.2 млн. лв.), обучението на деца от подготвителните групи (400 хил. лв.), допълнително обучение на учениците от I до IV клас (800 хил. лв.), както и допълнително обучение на ученици със слаби оценки от прогимназията за повишаване на постиженията им по основните предмети (800 хил. лв.). Също 800 хил. лв. са предвидени и за организацията и целодневния престой на деца от I до IV клас в училище. 

1 млн. лв. ще бъдат разпределени под формата на ...

Виж цялата новина тук: Сега

Автор: Ванина Стоянова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: