Новини


11Дек2018

Диян Стаматов: Извънкласните дейности помагат за намаляване на агресията

Не всички училища ще постигнат 20% увеличение на заплатите, казва в интервю пред "Монитор" директорът на 119-о СУ и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

- Г-н Стаматов, бе подписан анексът към колективния договор за системата на предучилищното и училищното образование, в който е заложено и увеличението на заплатите. За всички ли ще бъде еднакво?

- С подписването на Колективния трудов договор за първи път е ясно, че от 1 януари учителските заплати могат да бъдат увеличени с 20% във всяко едно училище. То ще засегне не само минималните заплати, но и тези в училищата, в които вече са достигнати. Трябва да се има предвид, че в страната има различни училища и възнаграждения, като те отразяват спецификата на съответното място. Освен че има увеличение с 20%, за първи път то е в началото на календарната година, вместо да се изчака още 3-4 месеца и това да стане със задна дата. В анекса е заложено и малко увеличаване на допълнителните възнаграждения, които са на база диференцираното заплащане на постигнатите резултати. Допълнителните лекторски часове стават от 7 лв на 7,20 лв., както и тези за професионална квалификационна степен.

По отношение на индивидуалните заплати ще има училища, където увеличението ще е повече от 20%, но те няма да бъдат много. В 119-о, на което аз съм директор, може да достигнем 20%, но няма как да надхвърлим 21%.

- Има ли опасност някои училища да не достигнат увеличението от 20%?

- Има вероятност някъде да се достигне това увеличение. Обикновено това са крайно отдалечени населени места, където броят на децата се е намалил драстично през последната година. Това довежда до необходимост броят на учителите също да бъде намален, но не навсякъде това може да стане бързо. Там ще е трудно да се постигне 20% увеличение. В тези случаи има две възможности...

Виж цялата новина тук: Монитор

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: