Новини


12Юли2017

Делегираният бюджет в училище остава, променят механизма му

В Бюджет 2018 г. са планувани 248 млн. лв. за покриването на 15-процентното увеличение на учителските заплати. Това заяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева по време на семинар на Конфедерацията на независимите синдикати (КНСБ) с журналисти относно бюджетната рамка за 2018 г., предаде Actualno.com.

Такева поясни, че философията на делегирания бюджет остава, но механизмът му ще бъде променен от 1 януари 2018 г. Това означава, че основен компонент ще бъдат, освен броят на учениците, и броят на паралелките, и отдалечеността на училището от населените места. Заложено е изравняването на делегираните бюджети в предучилищния и училищния сектор, коментира Такева. По думите ѝ за това са необходими 90 млн. лв., които също са предвидени в бюджетната рамка за 2018 година.

Според Янка Такева социалната политика на държавата ще минава през образованието. Всички средства, които няма да се изплащат на родителите на децата, които не посещават училище, няма да се връщат в социалното министерство, а ще се връщат в училището, за да се подпомагат останалите ученици за закупуване на помагала и учебни пособия. Разработихме единен механизъм за обхвата на децата в училище. Вие знаете, че 23% от децата в рисковите групи не ходят на училище, припомни Такева. Учителите не могат да бъдат оставяни сами да се справят със събирането на децата и вкарването им в училище. Така след четири години усилена борба ние успяхме да създадем механизъм това да се случва, без тежестта да пада на учителите, поясни още председателят на Синдиката на българските учители...


Виж цялата новина тук: Teacher.bg

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: