Новини


24Май2014

Чудото на буквите

В света на детето буквите са чудо – „магически предмет” или „вълшебен помощник” (ако перифразираме теорията за приказката на Владимир Проп), с който най-малките се посвещават в четенето. Книгата  „Чудна азбука” на издателство „Просвета” прави тъкмо това – с веселите рисунки и стихотворения за животни децата не просто учат буквите, докато се забавляват, но неусетно се приобщават към изкуството на книгата. Тези първи стъпки в ограмотяването са особено важни, защото, от една страна, полагат основите в изграждането на стабилни читателски навици, а от друга – директно свързват акта на четенето с натрупването на емоционален, естетически и социален опит.
И писателите, и илюстраторите в България винаги са демонстрирали вкус към подобни „азбучни” книжки, а „Чудна азбука” съвсем уместно се вписва в тази традиция. Неслучайно Марин Бодаков пише в рецензията си за в. „Култура”: „Сигурен съм, че Дора Габе и Илия Бешков, авторите на легендарната книжка от „От слон до мравка”, ще се усмихват от небето, ако видят в началото на учебната година поуплашените първокласници тъкмо с новата „Чудна азбука” в ръка.”
Николай Бойков споделя в портал „Култура”: „Още една (образователно?) прелестна книга. Прочетох я бързо и леко на един дъх от ъгъла на „Кракра” и „Шипка” до подлеза на Орлов мост. И крачейки и четейки, се забавлявах и разсмивах в забавния животински азбучник, където мечетата ядат боровинкови кюфтета, зайо си поръчва морковен сладолед в интернет, а пък нашата хиена заминава за Виена да си хапне у роднини...”
Стефан Русинов пък разказва в блога си: „Антонио напоследък не се вълнува от книги, но все пак го подканям, без да настоявам, да прочетем “Чудна азбука”. Той склонява. После иска пак. После “Чудна азбука” е първото нещо, за което пита при всяко следващо идване. На няколко пъти идва само заради нея. Четем и гледаме картинките. (...) Един ден идва баща му, двамата сядат с книгата, Антонио казва: Искаш ли сега да ти прочета стихотворенията, и започва да отгръща страниците и да рецитира наизуст. Всичките.”
Наближаващият 24 май е добър повод да преоткрием заедно с децата си чудото на тридесетте букви, изграждащи езика, на който играем, порастваме, обичаме. А „Чудна азбука” на издателство „Просвета” е прекрасен подарък за този светъл празник. Книгата е подходяща за деца от 3 до 8 години и може да бъде купена от електронните книжарници www.store.bg, www.helikon.bg и сайтовете www.prosveta.bg и www.e-uchebnik.bg.

Виж цялата новина тук: Животът днес

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: