Новини


6Дек2017

Българчетата бият германчетата по четене

5% от четвъртокласниците ни не разбират какво четат

Българските четвъртокласници изпревариха връстниците си от Германия, Белгия, САЩ и други държави по четивна грамотност на международното изследване PIRLS. Постиженията им ги поставят на 14-то място от общо 50. Така България се нарежда в класацията преди САЩ, Германия, Белгия, Италия, Австрия, Чехия, Франция и други държави.
Нашите ученици са изкарали средно 552 точки, с което минават средното равнище от 500. Toва стана ясно при представянето на резултатите в Министерството на образованието и науката (МОН) вчера. Това е четвъртото поредно участие на нашите ученици в изследването и е най-успешното им представяне от 2001 година насам.
На върха на класацията е Русия със среден брой точки – 581, като в челната тройка влизат още Сингапур и Хонконг.
5% от българчетата, участвали в изследването, не разбират какво четат. Такъв е делът на четвъртокласниците, които не са успели да покрият най-ниското равнище на изследването, което се равнява на 400 точки, обясни Неда Кръстанова от Центъра за оценяване в предучилищното и училищното образование. В същото време обаче 19% от нашите деца са попаднали в графата „напреднали“, като са изкарали – 625 точки. Според скалата на изследването пък високото равнище се постига при 550 т., което е покрито от 55% от българчетата. Традиционно момичетата са се представили по-добре от момчетата, като разликата в средния брой точки е 15, обясни още Неда Кръстанова. Основните фактори, които оказват влияние върху постиженията на учениците, са ...

Виж цялата новина тук: Монитор

Автор: Мила Мишева

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: