Новини


4Май2015

Бизнесът поръчва кадри на гимназиите

Българският бизнес, правителството и ректори на университети сядат на една маса, за да решат проблема с липсата на специалисти за различните браншове. Темата за дуалното обучение и нуждите на компаниите от специализирани кадри ще бъдат част и от втората дискусия на вестник "Стандарт" и КРИБ "Да! На българската икономика", която ще се проведе на 7 май в Панагюрище. Домакин на форума ще бъде Българската минно-геоложка камара.
На него ще бъдат поставени въпросите как бизнесът да казва от какви специалисти има нужда, какви могат да бъдат стажантските програми във фирмите и какви са препоръките на фирмите към дуалното обучение на младите хора. Община Панагюрище и "Асарел Медет" ще представят опита си от подготовката на кадри. В дискусията ще участват вицепремиерът Ивайло Калфин, министри, водещи специалисти от различни браншове, ректори на университети и училищни директори, кметове, областни управители.
Големият проблем с липсата на специализирани кадри за индустрията бе поставен по време на първия форум от кампанията "Да! На българската икономика" в началото на април. Въпросът бе повдигнат от водещите компании в машиностроенето, миннодобивната, преработвателната, мебелната, козметичната индустрия, както и от представителите на земеделския и туристическия бранш.
Бизнесът вече започна да си поръчва кадри на професионалните гимназии. Някои от фирмите дори стартират дуално обучение, още преди то да е въведено официално. По заявка на компании в Русе например през следващата учебна година ще се предлага професията компютърен график. Бизнесът ще поеме тази част от обучението, която се осъществява в реална работна среда. Учениците ще провеждат практиките си във фирми, като се запознават на място с условията на труд, спецификата на дейностите и изискванията на работодателите.
Нова специалност предлага от следващата учебна година и средното общообразователно училище в с. Ново село. Единствено в Северозападна България то открива "Логистика на товари и услуги". Завършилите могат да се реализират във фирмите, които ...

Виж цялата новина тук: Стандарт

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: