Новини


3Юни2019

Бележка от училище в чужбина ще отписва детето от образователната система тук

Когато заминават за чужбина, за да отпишат детето си от училище тук, родителите вече трябва да представят документ, че са го записали да учи в държавата, където отиват. Тази промяна в регламента опитва да пресече хитруване в етномахалите, но е напът да предизвика ефект с обратен знак - още по-дълги сводки с отпадащи деца.

 Доскоро практиката бе родителите, които заминават зад граница, да уведомят училищните власти. В този случай хлапетата се отписваха от школото. По създадения междуинституционален механизъм за обхващане и задържане в училище обаче екипите бяха длъжни след това да посетят семейството. Именно при тези обходи се установило, че доста хора хитруват - казват, че тръгват за Германия, но на практика остават в махалата и използват вратичката, за да спрат хлапетата от занятия.

 За да се пресече порочната практика, промяна в Наредба 10 за организацията на дейностите в училищното образование разписа нов регламент. Ако имат намерение да напуснат страната, родителите вече трябва не само да информират директора на училището, но и да представят удостоверение от училище в държавата, за която тръгват, че детето ще продължи образованието си там. Това, от една страна, създава много бюрократични проблеми, защото трябва да се отиде предварително в другата държава, за да се получи такъв документ. А и невинаги всички подробности са отработени в аванс - в повечето случаи училището се търси след установяването на фамилията на новото място.

 От друга страна, когато поискаме такъв документ, родителите направо си тръгват, а някои с подобни казуси изобщо вече не идват и да ни информират, разказват директори от учебни заведения с деца от малцинствата, където миграционните процеси са най-динамични. Когато майката и бащата постъпят така, школският шеф няма как да отпише детето и то продължава да се води ученик, но реално спира да посещава занятия. Според Закона за предучилищното и училищното образование това може да продължи, докато натрупа 60 дни, в които не е било в клас. Тогава вече го отписват, то влиза в сводките на отпадналите и попада отново в полезрението на екипите за обходи по домовете.

 Въртим се в омагьосан кръг, реагират училищни директори. Докато се опитва да спазва новите разпоредби, директор на школо в „Столипиново” вече се е сблъскал с около 250 подобни казуса за година само в своето училище. За някои от тях постъпила информация от съседи и съученици, че семейството наистина се кани да...

 

Виж цялата новина тук: Учители БГ

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: