Новини


28Апр2015

„Азбука на правилата“ – А, Б, В на гражданското образование

За класния ръководител в началния етап е важно учениците му да се справят с уроците. Но има нещо по-важно – да ги научи да живеят безопасно и здравословно. Това е от съществено значение и за родителя, за да бъде спокоен, че детето му знае как да се пази.

Как да пресичаме правилно? Какво да правим при наводнение или буря? Как да се грижим за здравето си? Защо да бъдем добри? Как да се справим на улицата или в училище? Това са въпроси, на които трябва да има отговор всяко дете, ако иска да бъде успешен ученик и отговорен гражданин. Обучението по безопасност на движението по пътищата, за действия при бедствия, аварии, катастрофи и пожари и за оказване на първа помощ е неделима част от цялостното образование и възпитание на личността. То започва рано и води до развиване и усъвършенстване на социалните защитни механизми на децата като част от обществото. Наборът от тези теми формира предмета гражданско образование, залегнал в проектозакона за училищното образование на Министерството на образованието и науката (МОН).

Въпросът дали гражданското образование да бъде отделен предмет в България все още предизвиква спорове. Според някои специалисти то не трябва да бъде самостоятелно, а вплетено във всички останали изучавани предмети. Дори в момента то фигурира – в човек и общество, човек и природа, литература, а най-широко застъпено е в часа на класа. Тъй като гражданското образование не е обособено като предмет, за него няма учебна програма, а няма и разписан отделен учебник. За педагозите часът на класа е най-ефективната форма на възпитателна работа. Затова издателство „Просвета“ създаде новата поредица помагала за часа на класа от 1. до 4. клас - „Азбука на правилата“. Тя разглежда правилата за движение, действията при бедствие, приятелството, отношенията между съученици, правата и задълженията в училище и вкъщи.

„АзБука на Правилата“

„Азбука на правилата” за 1. клас е ново издание на „Просвета”, създадено и посветено на всички въпроси и теми, които се разглеждат в часа на класа. Помагалото напълно съответства на учебната програма на МОН по безопасност на движението и на програмата за защита при бедствия, аварии и катастрофи. То учи първокласниците по увлекателен начин на важни правила за безопасното им движение до училище и на улицата, за училищния живот, за здравословната среда, за взаимоотношенията с другите и за посрещането на любими празници. Подготвено е от екип, съставен от действащи учители и обучаващ бъдещи учители. Включва специално създадени стихотворни текстове, кратки обобщения „какво научих”, разнообразни задачи, въпроси и практически дейности, съпроводени от богати пъстроцветни илюстрации. Книжката дава на малкия ученик полезни знания за безопасно поведение чрез достъпни и интересно поднесени теми, разнообразни въпроси и задачи и забавни илюстрации и стихотворни текстове. Помагалото съдържа също тестови карти със сертификат и възможности за оцветяване, изрязване и лепене. 

„Азбука на правилата” за 2. клас е предвидено за тези, които в първи клас са започнали изучаването на азбуката от „А”. Допълнителните въпроси към всяка тема, които започват с поредната буква, са запазени и във втори клас. Така те ще имат „азбуката” винаги пред себе си, оживяла „буква” по буква във всяка поредна тема. кратките обобщения „какво научих” децата могат да преговорят наученото. Специално създадените стихотворни текстове са допълнени от любопитни подробности, а разнообразните ситуации, въпроси, задачи и практически дейности засилват интереса на учениците да прочетат и научат повече. 

В помагалото за 3. клас достъпно и разбираемо са предложени ценни съвети по безопасност на движението, гражданска защита, здравно образование и безопасен интернет. Децата с лекота овладяват знания и умения да се справят в извънредни ситуации и да оказват първа долекарска помощ. Наред с темите от жизненоважно значение, в помагалото има и такива, които възпитават в морални ценности и толерантност. Те са разработени така, че да привличат вниманието на децата и да провокират интереса им. Учениците се запознават с правилата в училище и разбират необходимостта от спазването им. В личностно-ориентираните теми са включени съвети за успешно учене, златни правила от азбуката на доброто, полезни знания за някои професии, техники за етично общуване. Децата научават, че многообразието и красотата на света около нас се дължат на различията, които правят хората интересни и неповторими. В отделна група са застъпени празниците, които сплотяват децата и засилват чувството им на национална принадлежност.

„Азбука на правилата“ за 4. клас дава отговори на въпросите: Какво се случва, ако правилата в училище не се спазват? Как да пресичаме безопасно на кръстовище и да разбираме знаците на регулировчика? Какви важни неща за българските граждани пише в Конституцията на България? Какво представляват законите и демокрацията? Умеем ли да развиваме паметта и ума си? С какво ни обвързва дадената честна дума? Приятелството има ли правила? Каква е цената на времето? Помагалото за 4. клас е естествено продължение на обучението от предходните години.  

Разнообразните дейности в „Азбука на правилата” ангажират вниманието на малките ученици и улесняват максимално учителите. Към всяко помагало има и книга за учителя, в която се предлагат разнообразни стратегии за преподаване и идеи за петминутки. Помагалата за 3. и 4. клас предстои да излязат на пазара.

Вземи сега с отстъпка!

Всеки клиент, който представи този ваучер и закупи 10 и повече броя от заглавието „Азбука на правилата“ от представителите на „Просвета“ във всички областни градове (виж www.prosveta.bg/informacionni-centrove) и в търговските обекти на издателството в периода 29.04.2015 г. - 29.05.2015 г., получава отстъпка в размер на 26% от стойността на покупката.

Всички издания на „Просвета“ ще намерите при представителите на издателството във всеки областен град в страната и в търговските обекти на издателството – виж www.prosveta.bg. Можете да поръчате и онлайн на www.store.bg, www.mobilis.bg, www.helikon.bg, www.ciela.bg. ЕЛЕКТРОННИ УЧЕБНИЦИ поръчайте от www.e-uchebnik.bg.

Виж цялата новина тук: Животът днес

Автор: Гергана Петкова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: