Новини


9Авг2017

760 лева минимална учителска заплата от 1 септември

Заплатите на учителите и директорите да бъдат увеличени с 15% от 1 септември, предвижда проект за промени в наредба на Министерството на образованието и науката, внесен за обсъждане в Министерския съвет.

Според разчетите минималната основна заплата за учител, възпитател, логопед, психолог, педагогически съветник, треньор и рехабилитатор става 760 лева при сегашна 660 лева.

Долният праг за старши учител/старши възпитател става 792 лева, а сега е 688 лева.

Минимумът за най-високото ниво в йерархията на педагозите - главен учител/главен възпитател ще е 836 лева при актуален от 726 лева.

За директор се предвижда минимум 950 лева, за заместник-директор - 887 лева. Сега долният праг за директор е 825, а за заместник - 770 лева.

Наредба 4 определя само минималния праг, а не фиксира точно възнагражденията, защото училищата получават делегирани бюджети на база годишния размер за издръжка на едно дете в съответния вид обучение умножен по броя на учениците. Оттам нататък училищните ръководства правят свой бюджет, а големите училища могат да си позволят и по-високи заплати за педагозите и персонала от държавно определения минимум.

С промените в наредбата се въвеждат и две нови добавки към заплатата за:

- участие в екипи за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст;

- провеждане на допълнително обучение на ученици, които не са усвоили компетентностите, заложени в учебната програма, или на деца, които не владеят български език.

Мерките се вземат във връзка с допълнителните ангажименти на педагогическите специалисти по изпълнението на мерките за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст, се казва в мотивите към проекта, внесен от министъра на образованието Красимир Вълчев.

Сега към брутните заплати има добавки за:

- изпълнение на учебни часове по учебни предмети над минималната норма преподавателска работа, ако те не са отчетени
при определяне на основната работна заплата;

- професионално-квалификационна степен, ако не е включена като елемент в основната работна заплата;

- преподаване на учебни предмети на чужд език с изключение на учебния предмет „чужд език";

- класен ръководител - за консултиране на родители и ученици и водене на училищната документация на съответната паралелка, както и на учител в детска градина - за водене на задължителната документация на съответната група и за консултиране на родители;

- безплатна храна - на непедагогическия персонал в детските градини и персонала в столовете и кухните на училищата;

- постигнати резултати от труда през учебната година;

- проверка на изпитни материали от външно оценяване и олимпиади;

- изпитване на един ученик в задочна, индивидуална, комбинирана, дистанционна и самостоятелна форма на обучение и за провеждане на приравнителни изпити;

- провеждане на държавен изпит по теория и практика за придобиване на степен на професионална квалификация по професията/специалността;

- наставничество - за подпомагане на новоназначен учител за срок до една година...

 

Виж цялата новина тук: OFFNews

Автор: Александра Маркарян

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: