Новини


14Сеп2018

60 хил. са първокласниците тази година, още толкова са децата в риск

60 - 61 хил. първокласници ще тръгнат на училище в понеделник, 17 септември, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев при посещение на основното училище "Митрополит Авксентий Велешки" в Самоков днес. Те са с няколко хиляди по-малко от миналата година, когато училище за първи път прекрачиха над 70 хил. 7-годишни деца.

Приблизително 89 хил. са учителите и останалите педагогически специалисти в системата.

Предстоящата учебна година ще започне с 13 училища по-малко. Те бяха закрити или преобразувани преди началото ѝ.

В същото време, приблизително колкото тазгодишния випуск първолаци са децата в риск. Броят им е намален значително - през миналата година са били обхванати 24 хил. деца в риск благодарение на екипите, които работят в рамките на Механизма за обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици. На терен са 1100 екипа, ангажирани са 7000 учители и служители.

"Екипите работят от края на миналия месец. Всяко училище и детска градина има район на обхват, тоест имаме отговорност към всеки метър от територията на страната. Тя е разделена на райони на отговорност - веднъж за децата на 5 и 6 години, втори път за децата 1 - 7 клас и трети пък - за тези в гимназиалния етап", посочи министърът.

За да може работата да е максимално ефективна, са свързани много информационни системи - образователните, на НАП, АСП, на общините, на МВР, така че ако някое дете не може да бъде открито, но се появи информация в някоя от тях за него или родителите му, да се реагира своевременно.

Държавата, всички институции работим като единна машина по отношение на обхващането на децата, увери министърът.

Тази година акцентът на механизма е поставен върху 5- и 6-годишните - да бъдат обхванати от предучилищното обучение, тези които не знаят български, да го научат, да се социализират, за да могат да продължат в училище.

"Имаме добра организация, екипите работят ежедневно на терен. Записването на децата е малък начален етап, следва ежедневна работа, един ден ходят, друг - не, но екипите действат целогодишно, включени са медиатори, детски педагогически стаи."

В групата на рисковите деца се включват както децата, които са отпаднали от системата, така и тези, които са били върнати от екипите и ходят на училище. Тук са и децата, които не могат да бъдат открити или са били открити, но въпреки усилията, не са записани в предучилищно или училищно образование.

Най-трудно е да се проследят ромските групи, които нямат адресни регистрации, трудно могат да бъдат засечени и от Гранична полиция - не знаем дали детето излиза от...

 

Виж цялата новина тук: OFFNews

Автор: Александра Маркарян

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: