Новини


18Ное2019

45% от учителите у нас се пенсионират, притеснен Вълчев

Една страна трябва да има достатъчно учители. При нормална възрастова структура трябва да се пенсионират 25%, а при нас - 45%. Трябва да обезпечим системата с добри учители. Това заяви пред БНР министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Той посочи, че от 2020 г. се предвиждат трети стипендии за ученици с най-добри резултати, които се включат в педагогическо образование.

По данни на Вълчев в предишни години е имало недостиг на учители по информационни технологии и по английски език, а през следващите години се очаква търсене на кадри по математика, физика и химия.

Той обясни, че причината за дисбаланса при заплащането в сферата на училищното и висшето образование е в модела на регулиране на двете системи и в нивото на отговорност. В системата на училищното образование до голяма степен възнагражденията са централно регулирани, докато висшето образование е напълно автономно, поясни просветният министър. По негови думи средните заплати във ВУЗ-овете са над 1900 лева, но разликата между най-ниските и най-високите е средно 150%. В сферата на училищното образование пък разликата е 40%".

Вълчев заяви и че от всички бюджетни програми с най-висока обществена възвръщаемост е тази за предучилищното образование. Според него въвеждането на задължителна подготовка на 4 години няма да струва много.

Финансираме голяма част от това обучение - 14 млн. лева, но увеличеният обхват от 78% деца до над 90% деца ще струва около 25-30 млн. лева на годишна база, прогнозира министърът.

Относно освобождаването от таксите за предучилищна възраст той поясни, че все още няма решение колко точно ще бъдат средствата, но те ще се допълнят със средствата от държавния бюджет и от средствата от европейския социален фонд.

Министърът изтъкна, че в рамките на програмата за интеграция на ромските деца през последните три години са записани близо 40 000 деца. По негови думи основният проблем е ...

 

Виж цялата новина тук: News.bg

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: