Новини


23Май2019

41 000 зрелостници работят по Вариант I на матура по избор

Над 41 000 зрелостници, подали заявление за явяване на втората задължителна матура по предмет по избор, ще работят по Вариант I. Изпитният вариант бе генериран от репортерът на БНТ Елиана Димитрова.

„Цифрата се различава от тези, които се явиха на български език и литература, защото учениците от професионалните гимназии имат право да изберат средноаритметичната оценка от държавите изпити по територия и практика.“, обясни зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

За първа година

най - желана е матурата по английски език, за който заявления са подали 14 612 зрелостници.

На второ място е изпитът по биологията, избран от над 11 000 ученици. След тях се нарежда матурите по география, философия, математика. Михайлова отбеляза, че подалите заявление за матурата по математика са повече са повече спрямо предходната. „Макар и малко се наблюдава засилване на интереса към този предмети“.

Зам.-министърът посочи, че

тази година има промяна в продължителността на модулите на две от матурите.

„Това е в резултат от наблюденията ни по време на три поредни сесии.“, каза Михайлова. Вторият модул по английски език ще бъде с продължителност като на всички останали езици - 60 минути. Толкова ще бъде и вторият модул от матурата по география. По този начин ще има същата продължителност като...

 

Виж цялата новина тук: Монитор

Автор: Стела Маринова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: