Новини


21Май2018

110 хиляди ученици от 7-и и 12-и клас се явиха на националните изпити по български език и литература

110 хиляди ученици от 7-и и 12-и клас се явиха на националните изпити по български език и литература. За поредна година те се провеждат в един и същи ден. 

Вариант 24 изтеглиха за матурата по Български език и литература за 12-и клас. Както всяка година, вариантът беше генериран рано сутринта в Министерството на образованието от над 11 милиона възможни комбинации. За втора поредна година държавният зрелостен изпит по български език и литература в 12-и клас е в три модула, за да се намалят възможностите за преписване или за изтичане на информация.

В него учениците са писали по стихотворението "Вяра" на Никола Вапцаров, съобщиха от образователното министерство за БНР. 

Възможните формулировки за интерпретативен текст са 30, те са измислени и се знаят само от един човек, уточни в "Преди всички" държавният експерт по български език и литература Александър Трингов. Той посочи какво гарантира, че генерираните модули няма да се узнаят предварително от учениците: 

"До всички училища се пращат три файла за трите модула. Те се пращат допълнително, тоест праща се и парола преди началото на всеки модул. В момента вече те са получили паролата за първия модул, в 9.00 часа ще получат паролата за втория модул и в 10.00 часа ще получат паролата за третия модул. Без тази парола те няма как да имат достъп до съответния файл".

В десет часа започна изпитът за седмокласниците. Първата част е тест от 25 въпроса, времето за работа е един астрономически час. Вторият модул е преразказ върху непознат текст в рамките на 90 минути. 

Изтегленият вариант е номер 2 от 3 възможни. Учениците решават тест и пишат текст върху откъс от романа "Седем хайдути и едно магаре" на Бранислав Нушич.

С този изпит се кандидатства и за гимназиите. Резултатите ще бъдат обявени до 6 юни...

 

Резултатите от матурите, когато бъдат готови, могат да бъдат проверени на този линк: https://zamaturite.bg/login

 

Виж цялата новина тук: БНР

Автор: Александра Михайлова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: