Новини


7Юли2015

1000 часа практика в дуалното обучение

В часовете по чужд език ще се набляга на термини

Учениците ще получават до 90% от минималната работна заплата, докато са в завода

Учениците, които стават част от новата система на дуалното обучение, ще карат общо над 1000 часа практика в 11 и 12 клас. По-голямата част от времето те ще прекарват в заводите и цеховете, като в 11 клас стажът им там ще бъде два дни седмично. В 12 клас пък обучението в работна среда ще обхваща три дни, а само два ще прекарват в училище.

Освен това за единадесетокласниците се предвиждат две седмици практика в предприятията след завършването на учебната година - от 1 до 15 юли. Това леко ще удължи годината за тях, но пък по този начин общо 85% от практическото обучение на младежите, предвидено в учебния план, се води от предприятието. Като цяло делът на практиката за учениците ще стане около 67-70% от цялото им обучение при положение, че сега максимумът е около 40%, разказва експертът по професионално образование от МОН Чавдар Здравков.

В момента вече се подготвят учебните планове и програми по професията заедно с представители на бизнеса. Заради промените там и за да не се увеличава прекалено натоварването на младите хора, трябва да бъдат намалени част от уроците по общообразователните предмети. Чуждият език в 11 и 12 клас вече ще се състои предимно от ...

Виж цялата новина тук: Стандарт

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: