Новини


21Окт2014

100% успех на матурата

Малко неща предизвикват повече страх и притеснение у един ученик от думата „изпит“. Изпитите обаче са неизбежно събитие. Те изискват сериозна подготовка и предизвикват стрес както за детето, така и за родителя. Понякога дори е трудно да се определи за кой от тях е по-страшно.
До момента, в който ученикът трябва да завърши гимназия, той вече има няколко „големи“ изпита зад гърба си в две ключови възрасти – външно оценяване след 4. клас и външно оценяване и кандидат-гимназиални изпити след 7. клас. Предстоят матури – държавни зрелостни изпити (ДЗИ), които се полагат след успешно завършен 12-ти клас и без тях не може да се вземе диплома за средно образование.
Матури се държат по два предмета – задължително по български език и литература (БЕЛ) и втори предмет по избор на зрелостника. При желание, той може да се яви и на трета матура по избор. Изпитните тестове и задачи обхващат целия материал по предмета, изучаван през гимназиалния етап, а получените оценки се вписват в Дипломата за средно образование. Важно е да знаем, че матурите не заместват оценките, придобити в гимназията, но участват в цялостното формиране на оценката за завършено средно образование.
За втората задължителна матура и третата матура по избор абитуриентите имат право да решат между следните дисциплини: математика, география и икономика, история и цивилизация, химия и опазване на околната среда, философски цикъл, биология и здравно образование и чужд език (английски, руски, немски, испански, френски или италиански). Често техният избор е продиктуван от решението им какво ще кандидатстват. Някои ВУЗ-ове приемат резултатите от матурите като входни оценки вместо кандидат-студентски изпит. Например като балообразуваща се взима матурата по БЕЛ за редица специалности в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – психология, културология, библиотечно-информационни науки, педагогика, филология и др. В специалности география и туризъм пък абитуриентът може да влезе с матура по география и икономика. Ако е държал матура по биология, за екология и опазване на околната среда, медицинска рехабилитация и ерготерапия, молекулярна биология, биотехнологии и др. също няма да му е необходим допълнителен изпит. Сред ВУЗ-овете, в които може да се вземе предвид само положената матура (заедно с оценките от дипломата) са и Югозападният университет „Неофит Рилски“, Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) и Великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий".
В други случаи пък, дори и да не може да влезе само с нея, ученикът умишлено решава да избере матура по същия предмет, с който ще кандидатства във ВУЗ. Обикновено той му е по-лесен, по-интересен, а и ще концентрира вниманието и усилията си към по-малък брой предмети, по които така или иначе ще се готви.
Най-подготвен и уверен в знанията си ще се почувства зрелостникът, ако познава добре формата на изпита и се упражнява по него. С помагала за матурите по всички предмети разполага издателство „Просвета“. Те са разработени по изискванията на Министерството на образованието и науката (МОН) и съдържат тестове и задачи, които имитират истинския изпит. След всеки решен тест ученикът може да провери отговорите си и да се ориентира в оценката, която би получил. По този начин той вижда къде има пропуски и може лесно да ги попълни.
 
Български език и литература
Матурата по български език и литература съдържа 41 задачи общо. Първите 40 са от затворен тип - с четири възможни отговора, от които само един е верен, и със свободен отговор, който ученикът трябва да напише в свободен текст. В последната задача зрелостникът трябва да състави аргументативен текст, свързан с художествена творба или с откъс от нея.
 “Матурата по литература в таблици за 11/12. клас” (с автор К. Михова) на „Просвета“ е едно от най-новите помагала на пазара. Предимството му е, че излага информацията за всяко произведение в отделна таблица -  жанр, теми, фигури и тропи, послания. Така тя е прегледна, ясно структурирана и лесна за запомняне или за преговор. В таблиците ученикът ще намери отговорите на почти всички въпроси от тестовата част на изпита. Авторите са представени по модела епоха, литературен период, за какво говори творчеството на автора, как говори, какво казва. Тези знания са необходими и за втората част от изпита – аргументативен текст.
 „Всичко за матурата по български език и литература III част. Тестове“ (с автори Р. Станчева, В. Михайлова, А. Малинов) помага на зрелостниците да постигнат високи резултати на матурата по БЕЛ, в частност по български език. Сборникът съдържа 10 примерни теста точно като на истинския изпит, където се проверяват знанията за текст, правопис и пунктуация, езикова култура и българска литература. Дадени са и отговорите на всички задачи и ученикът може сам да провери колко точки е събрал на всеки тест и кои свои умения трябва да подобри.
 
Математика
Матурата по математика съдържа 28 задачи от три типа: тестови задачи от затворен тип с четири възможни отговора, от които само един е верен; тестови задачи със свободен отговор, на които се записва само отговорът; задачи, за които се прилагат отговор и решение.
„Матура за отличен. Математика“ (с автори З. Запрянов, Ю. Нинова, Д. Раковска, С. Матакиева, И. Миронов) съдържа 25 примерни теми, съобразени с изпитната програма за матурата по математика. Включени са и истински теми, давани досега през годините, решенията на задачите в тях, както и критериите за определяне на броя на точките, които се получават за всяка вярна стъпка от решението на конкретната задача. Учениците получават полезни препоръки и съвети при решаването на тестови задачи с избираем отговор. С решенията на голяма част на задачите от третия вид децата си припомнят основни похвати от часовете по математика в училище.
 
 
География и икономика
Географията е един от най-често избираните предмети за матура. Изпитът се състои от две части. Първата част съдържа: 38 задачи от затворен тип и такива със свободен отговор, както и две практически задачи. Втората част представлява писмена разработка върху определена част от учебното съдържание.
„Бърза и лесна подготовка за матурата по география и икономика“ (с автор А. Богоева) е единственото помагало, в което са отразени последните промени в учебно-изпитната програма на ДЗИ по география и икономика. То е с оптимален обем и е написано на достъпен за учениците език. Всяка тема завършва с тест и зрелостниците за кратко време преговарят учебния материал по география на света и география на България. Те тренират и практическите си умения за работа с географска карта. Включени са и изпитни варианти с отговори, с които ученикът лесно си поставя оценка и допълва знанията си. 


Биология и здравно образование
Матурата по биология и здравно образование се състои в решаването на 50 тестови задачи: тестови задачи от затворен тип с четири възможни отговора, от които само един е верен, и тестови задачи със свободен отговор. Матурата по биология е сред най-често избираните от учениците. През 2014 г. за първи път зрелостниците, които се явиха на матура по биология, бяха повече от тези по география.
Сборникът „Всичко за матурата по биология и здравно образование“ (с автори В. Овчаров, Т. Димитрова, М. Христова, К. Йотовска) е ценен помощник при самостоятелната подготовка на зрелостника. Освен това е изключитено полезен за упражнение и в процеса на обучение в 9. и 10. клас. Помагалото съдържа 10 раздела с информация в табличен и схематичен вид. Темите са представени с кратък, ясен и достъпен за възприемане текст и богато илюстрирани с фигури, които подпомагат усвояването на знанията. Включени са и указанията на МОН за провеждане и оценяване на резултатите от Държавния зрелостен изпит по биология и здравно образование.
Помагалото е изключително подходящо и за кандидат-студентите при подготовката им за изпитите по биология.


Чужд език
Чуждите езици също са много често избирани предмети за матура. Най-често това е английският. Изпитът по чужд език се състои от 4 части: слушане с разбиране, четене с разбиране, езикови задачи (лексика и граматика) и създаване на писмен текст с избор от две теми.
През месец януари издателство „Просвета“ ще пусне на пазара най-новото си издание, посветено на матурата по английски – „100% успех. Матура по английски език“.
Като част от същата поредица вече можете да закупите и „100 % успех. Матура по френски език“. Помагалото съдържа тестовете, разработени на базата на разнообразни съвременни четива с интересна и актуална тематика.


Издателството предлага помагала за матурите и по всички останали предмети, които не се избират толкова често от учениците. Всички заглавия можете да разгледате на www.prosveta.bg 
ЕЛЕКТРОННИ УЧЕБНИЦИ ПО ВСИЧКИ ПРЕДМЕТИ ОТ 1. ДО 7. КЛАС - НА
WWW.E-UCHEBNIK.BG

Виж цялата новина тук: Животът днес

Автор: Гергана Петкова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: