Новини


10Юли2014

10 випуска завършиха в очакване на нова структура на образованието

До кой клас да продължава задължителното образование? Този въпрос години наред буквално задушава средното образование. Поредица от правителства експериментираха върху отговора, пренаписвайки отново и отново поредния проект за нов училищен закон. С рециклиране на вече свършеното и изготвяне на своя версия се зае безуспешно и отиващият си кабинет "Орешарски". Цената на тези експерименти е висока - докато екипите в МОН се упражняват в законотворчество, почти нищо в образованието през последните години не помръдва. 

Въпросът за структурата на образованието наистина е важен, защото отговорът му отлага във времето по-простички и насъщни проблеми в училищното ежедневие. Като например какво и колко да пише в учебниците и какво се очаква от учениците? Кога и как да се квалифицират учителите? Как да се изпитват децата? Поради липсата на системна политика всеки един от тези въпроси в последните години се поставя сам за себе си и резултатът очаквано е половинчат. Предложената в далечната 2003 година нова структура на образованието - основно образование до 7-и клас (вместо настоящия 8-и клас) и задължително обучение до 10-и клас (вместо настоящия 8-и), има много недостатъци, но заедно с тях - и едно съществено предимство. На база на тази структура без пришпорване (даже твърде бавно), относително последователно през годините се работи при донякъде ясна рамка за намеренията - лукс за българската политика. 

Последното издание на ръководството на МОН реши да се усъмни в предложения в предходни мандати модел без ясни аргументи и само увеличи хаоса по темата, подхвърляйки ново хрумване - основното образование да се удължи до 9-и клас. В какофонията се включи и обществото, което се разполови по темата дали основното образование да остане до 8-и клас, или да се съкрати до 7-и. Липсата на ясно изразено предпочитание съвсем не е случайна и щеше да е по-добре, вместо да задава въпроси, просветното министерство първо да се опита да изясни съдържанието им. 

Ако държавата въведе задължително образование до 10-и клас, какво ще получат децата? Какво точно ще им даде образователната система на изхода на този гимназиален етап, попита преди време министър Анелия Клисарова? Втренчването в изхода - вида на документа, правата, които той дава (въпрос, задаван с тон, сякаш става дума за някаква много висока образователна степен), изтласква на заден план основния смисъл на задължителното образование до 10-и клас. Отговорът на въпроса какво дава образованието до 10-и клас е много прост - дава две допълнителни години образование над сегашните. Две години училище повече е две години училище повече, колкото и да се съмняваме в образованието. 

За две години се придобива професия 

Важният въпрос тук е не какво ще даде задължителното образование до 10-и клас, а дали ...

Виж цялата новина тук: Сега

Автор: Таня Петрова

Споделете с приятели

« ПредишнаСледваща »

Открий ни в: