Леда Милева
(1920 – 2013)

Леда Милева
 

Напусна ни Леда Милева, дългогодишен автор на букварите и читанките на издателство „Просвета“. Връзката между една от най-популярните писателки за деца и най-старото издателство за учебници не е случайна. Поезията за деца на Леда Милева формираше духовния мир на поколения българи, а букварите и читанките на „Просвета“ даваха възможност нейният приказен свят, изпълнен с добри герои, да стигне до всеки – и до първокласника, и до неговия родител.

Творческото поприще на Леда Милева е разнородно. Многоизмерен преводач, Леда Милева е подписала преводи на стиховете на поети, за които най-малкото, което може да се каже, е „противоречиви и нестандартни“, като Емили Дикинсън, рокендрол легендата Боб Дилън, посмъртно наградената с „Пулицър“ Силвия Плат и др. Самата тя е преведена на повече от дванайсет езика, редактор е в издателства като „Народна младеж“ и „Български писател“, директор е на Националната телевизия и постоянен представител на България в ЮНЕСКО.

Леда Милева ще остане да живее в най-чистия и искрен свят – детското съзнание на някогашните, настоящите и бъдещите деца, – където весело ще помахва Зайченцето бяло.

Ще я помнят с признателност учителите, работили дълги години с нейните буквари и читанки.

„Просвета“ няма да я забрави!

Поклон пред светлата й памет!