Български учебници са най-добрите в Европа 

Г-жа Йоана Томова – председател на Съвета
на директорите на издателска група „Просвета”,
получи златното отличие за поредицата Hello! New Edition
от Хелга Холткамп, изпълнителен директор
на Европейската асоциация на издателите на учебници.

Учебници на българската издателска група „Просвета” бяха обявени за едни от най-добрите в Европа.

Международно жури присъди златно отличие в престижния конкурс за най-добър европейски учебен материал BELMA (Best European Learning Material Award) на поредицата Hello! New Edition за 1. – 4. клас. Конкурсът се провежда всяка година на най-големия издателски форум в света – Международния панаир на книгата във Франкфурт. Бронзова награда пък получи още една поредица учебници на „Просвета” – тези по история и цивилизации за 5., 6. и 7. клас.

„Горди сме, че за пореден път „Просвета” доказа, че прави учебници на световно ниво – заяви Кина Андреева, главен редактор в издателската група. – Оценката на журито беше категорична: В наградените учебници има нови подходи, новаторски идеи, методически те са отлично направени и всичко това е съчетано с отлични графично оформление и илюстрации.”

Поредицата Hello! New Edition за 1. – 4. клас стана победител в категория „Учебни материали за деца от 8 до 10 години.” Второто място в категорията взе издание от Сърбия, а третото – от Естония.

Десетки хиляди български деца вече учат по Hello! New Edition, създадена от доказаните учители Емилия Колева и Елка Ставрева по новата програма на МОН специално за деца, на които английският не е майчин език. Поредицата е предпочитана от преподавателите, защото помага да се преодолеят основни типични трудности при усвояване на английски език от българчета. Това е нейното голямо предимство пред чуждите системи.

Графичното оформление, илюстрациите и кориците на учебниците за  1. – 4. клас от поредицата Hello! New Edition са дело на Антония Мечкуева.

Учебниците по история и цивилизации за 5., 6. и 7. клас на „Просвета” извоюваха бронзово отличие в категория „Учебни материали за деца от 12 – 13 до 16 – 17 години”.

Преди да получат европейско признание, тези учебници първо се доказаха на родна земя – те категорично са най-харесвани от българските преподаватели по история. Учебниците са дело на общо 8 автори с богати професионални биографии: Пламен Павлов, Теодор Леков, Александър Николов, Райна Гаврилова, Веселин Янчев, Михаил Груев, Диляна Ботева-Боянова и Мария Босева.

В тази категория първото място бе присъдено на учебник от Финландия, сребърен приз взе издание от Швейцария. Журито даде и второ бронзово отличие на издателство от Норвегия.

Всички учебници от двете наградени поредици на „Просвета” имат електронни варианти, които са безплатни за учителите, работещи с тях. Е-учебниците съдържат интерактивни упражнения, забавни и логически игри, видеофилми и аудиозаписи. Те са мощен инструмент за разнообразяване на работата в клас и за ангажиране на вниманието на учениците.
„Просвета” вече има утвърдена традиция да печели отличия за България на конкурса BELMA.

Учебниците по английски на „Просвета” от десет години насам са признати за едни от най-успешните на континента. Още през 2009 г. учебник от предишния вариант на системата HELLO! – този за 5. клас, получи бронзова награда.

През 2017 г. комплектът „Голямото приключение” за 1. клас спечели бронз в категорията от 6 до 11 години. Година по-рано ЕNVOLS, учебникът по френски език и литература за 11. клас, бе удостоен със специалната награда на журито заради иновативния си подход при работа с литературни текстове. А тази награда се присъжда ежегодно само на един учебник, избран от всички възрастови категории и учебни предмети.

През 2014 г. и българският учебник по британска и американска литература за 11. клас LitUps! беше отличен като най-добър в категорията си на панаира на книгата във Франкфурт.

Конкурсът BELMA се организира от Европейската асоциация на издателите на учебници (EEPG), Франкфуртския панаир на книгата и Международната асоциация за изследване на учебници и образователни материали (IARTEM). Тази година надпреварата беше изключително оспорвана. В конкурса със свои заглавия участваха 28 издателства от 17 държави, а броят на участващите печатни и електронни учебници и учебни материали надхвърли 50.

 

                 

Кина Андреева получава бронзовата награда                                                   Наградените издателства в тазгодишния конкурс.
за поредицата учебници по история и цивилизации
за 5. – 7. клас на „Просвета – София”.

 

 

Hello! New Edition
 
 

HELLO! NEW EDITION. УЧЕБНИК ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК ЗА 1. КЛАС
(Емилия Колева, Елка Ставрева)


Изцяло новият учебник по английски език за 1. клас е модерен, ясно структуриран, красиво илюстриран и е предназначен за избираемите учебни часове по чужд език. Авторите Емилия Колева и Елка Ставрева притежават богат опит в преподаването на английски език в начален етап. Затова и новият учебник Hello! New Edition за 1. клас отчита типичните трудности при усвояване на английски език от българските ученици, което го отличава от широко ползваните в практиката чужди системи и е негово много важно предимство. Малките любознайковци ще се срещнат за първи път с Мегън и Саймън, Мис Феъри и г-н Хамелеон, и техните приказни приключения. В учебника ще намерите:

 • 31 урока, разположени на две страници, и цветно приложение със стикери; приоритетно развиване на уменията за слушане и говорене;
 • внимателно подбран езиков материал, представен чрез кратки забавни истории под формата на комикс с жив и естествен език;
 • многообразие от дейности, стихотворения и песни, градирани по трудност и съобразени с възрастта и интересите на учениците;
 • трениране на фината моторика, наблюдателността и когнитивните умения.

ДЕМО на електронния вариант ВИЖТЕ ТУК

 
 

HELLO! NEW EDITION. УЧЕБНИК ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК ЗА 2. КЛАС
(Емилия Колева, Елка Ставрева)


HELLO! NEW EDITION е нова система по английски, която ползва доказано успешни модели на обучение от предишното си издание. Тя има изцяло ново съдържание, съобразено с новата програма, атрактивно оформление и красиви илюстрации. Автори са опитните учители Емилия Колева и Елка Ставрева. Учебникът:

 • Съдържа 24 урока, разположени на две страници, включително 6 урока устен курс;
 • Отчита и преодолява основни типични трудности при усвояване на английския език от българските ученици, което отличава системата от широко ползваните в практиката чужди системи и е нейно много важно предимство;
 • Съдържа внимателно подбран езиков материал, представен чрез кратки забавни истории под формата на комикс с жив и естествен език;
 • Включва добре балансирано учебно съдържание, което осигурява достатъчно упражнения за преговор и затвърдяване;
 • Предлага имплицитно въвеждане на граматичните структури във фрази от реалния език, които учениците се научват да използват с лекота;
 • Съдържа многообразие от дейности, стихотворения и песни, съобразени със спецификите на възрастта и интересите на учениците;
 • Формира основите на междукултурното общуване и толерантността към различните култури и изгражда основни личностни ценности;
 • Изгражда устойчив лексикален запас.

ПДФ на печатния вариант ВИЖТЕ ТУК  |  ДЕМО на електронния вариант ВИЖТЕ ТУК

 
 

HELLO! NEW EDITION. АНГЛИЙСКИ ЕЗИК ЗА 3. КЛАС
(Емилия Колева, Елка Ставрева)


Създадена от българи специално за българи, HELLO! NEW EDITION е нова система по английски език, която ползва доказано успешни модели на обучение от предишното си издание. Тя отчита и преодолява типичните трудности при усвояване на английския език от българските ученици. Това я отличава от чуждите системи и е нейно много важно предимство. Системата има изцяло ново съдържание, съобразено с актуалната учебна програма, атрактивно оформление и красиви илюстрации. Нейните автори са опитни учители. Учебникът включва 31 урока (21 за нови знания, 7 за преговор и обобщение и 3, посветени на празници). Учебното съдържание е добре балансирано и осигурява достатъчно упражнения за преговор и затвърдяване. Освен това:

 • в уроците за нови знания езиковият материал е представен чрез забавни истории под форма-
  та на комикс, с жив и естествен език;
 • обобщителните преговорни уроци са оформени като проекти, които представят всекидневие-
  то и отношенията със семейството;
 • граматичните структури се въвеждат имплицитно чрез фрази от реалния език, които учениците се научват да използват с лекота;
 • формира основите на междукултурното общуване и толерантността към различните култури и изгражда основни личностни ценности;
 • изгражда устойчив лексикален запас.

ПДФ на печатния вариант ВИЖТЕ ТУК  |  ДЕМО на електронния вариант ВИЖТЕ ТУК

 
 

HELLO! NEW EDITION. АНГЛИЙСКИ ЕЗИК ЗА 4. КЛАС
(Емилия Колева, Елка Ставрева)


С HELLO! NEW EDITION за 4. клас учениците успешно завършват първия важен етап от изучаването на английски език в училище и се подготвят за новите предизвикателства в 5. клас. HELLO! NEW EDITION е нова система по английски, която ползва доказано успешни модели на обучение от предишното си издание. Тя има изцяло ново съдържание, съобразено с новата учебна програма и Държавните образователни стандарти, атрактивно оформление и красиви илюстрации. Автори са опитните учители Емилия Колева и Елка Ставрева.
Учебникът:

 • Включва 32 урока (20 урока за нови знания, 6 урока за преговор и обобщение, 4 урока, посветени на празници, и 2 урока, които запознават учениците с адаптирани литературни произведения), разположени на две страници.
 • Отчита и преодолява основни типични трудности при усвояване на английски език от българските ученици, което отличава системата от широко ползваните в практиката чужди системи и е нейно много важно предимство.
 • Предлага внимателно подбран езиков материал в уроците за нови знания, представен чрез кратки забавни истории под формата на комикс, с жив и естествен език.
 • Съдържа обобщителни преговорни уроци, оформени като проекти, които представят ежедневието на реални деца и отношенията им със семейството и приятелите и предлагат чудесна възможност за персонализиране на езика.
 • Включва добре балансирано учебно съдържание, което осигурява достатъчно упражнения за преговор и затвърдяване.
 • Въвежда имплицитно граматичните структури във фрази от реалния език, които учениците се научават да използват с лекота.
 • Формира основите на междукултурното общуване и толерантността към различните култури и изгражда основни личностни ценности.
 • Изгражда устойчив лексикален запас.

ПДФ на печатния вариант ВИЖТЕ ТУК  |  ДЕМО на електронния вариант ВИЖТЕ ТУК

 
История и цивилизации
 
 

ИСТОРИЯ И ЦИВИЛИЗАЦИИ ЗА 5. КЛАС
(Теодор Леков, Александър Николов, Диляна Ботева-Боянова, Мария Босева)


Увлекателно и достъпно учебникът въвежда децата в древната история. Създаден е по новите държавни стандарти и учебната програма от 2016 г. Съдържа всички видове теми, необходими за активно обучение:

 • 39 теми за нови знания;
 • 5 теми за развиване на умения „Стъпка по стъпка”;
 • 5 теми за упражнение и практическа работа;
 • 3 упражнения, посветени на гражданското образование;
 • 5 теми за преговор и обобщение.

Темите за нови знания са отлично подредени, с въвеждаща задача, кратък, ясен текст и резюме. Ключовите думи, имена и дати са в наклонен шрифт, за да улесняват ученето. Писмени извори, изображения, карти и схеми разширяват информацията. Въпросите и задачите „Помислете, обсъдете, проучете” развиват критическото мислене. Задачите „Машина на времето” пренасят петокласниците в света на древните и насърчават ученето чрез съпреживяване.
„Стъпка по стъпка”, чрез достъпни примери, децата овладяват умения по зададени опори: да работят с карта, възстановка, материални и писмени извори, да описват обекти, да учат чрез интернет, да характеризират исторически личности.
В уроците упражнения учениците прилагат уменията си чрез творчески задачи, съобразени с различните стилове на учене. Развиват способности за четене с разбиране.
Гражданското образование е неотменна част от изучаването на история. В 5. клас децата се запознават и прилагат механизми на пряката демокрация: дебати, избори, гласуване. Обсъждат явления като популизма, корупцията и политическото насилие. Дискутират защо опазването на културното наследство е важно и какви са пагубните последици от иманярството.
Обобщенията дават „Най-важното накратко” и спомагат за трайно усвояване на знанията чрез различни дейности, работа по двойки и в малки групи, игри и състезания. Учениците проверяват и самооценяват знанията си с кратки тестове.
Малките учебни проекти са неотменна част от работата с учебника.
Интересните задачи и екипни дейности го превръщат в инструмент за възпитаване на децата на XXI в. като умни, отговорни и активни граждани на европейска България.

ПДФ на печатния вариант ВИЖТЕ ТУК  |  ДЕМО електронния вариант ВИЖТЕ ТУК

 
 

ИСТОРИЯ И ЦИВИЛИЗАЦИИ ЗА 6. КЛАС
(Пламен Павлов, Александър Николов, Райна Гаврилова, Мария Босева)


В 6. клас историческото пътешествие на учениците продължава в епохата на Европейското и Българското средновековие. Новият учебник предлага на учителите и учениците всички елементи за съвременно активно обучение:

 • 40 теми за нови знания, 23 от които са посветени на българската история;
 • 10 упражнения за практическа работа и изграждане на компетентности, като 6 от тях съдържат рубриката „Стъпка по стъпка” с опори за развиване на умения;
 • 6 теми за преговор и обобщение;
 • 4 приложения за: усвояваните в 5. клас умения, синхронна хронология, българските културни паметници в списъка на ЮНЕСКО, осем важни битки на българите.

Темите за нови знания имат ясна и подредена структура: въвеждащ въпрос, основен текст и резюме; набор от документи с въпроси и задачи за анализ, дидактически рубрики. Над 80 писмени извори и 200 изображения, 25 карти, 13 схеми и 12 линии на времето дават възможност за систематизиране и осмисляне на съдържанието. Въпросите и задачите „Помислете, обсъдете, проучете” развиват критическото мислене. Рубриката „Машина на времето” насърчава ученето чрез съпреживяване, а „Тайни и загадки”, „Тема за обсъждане”, „Самостоятелен проект” „Самостоятелно проучване” насърчават груповата и индивидуалната работа на децата.
В уроците упражнения шестокласниците развиват и прилагат уменията си, усъвършенстват способността за четене с разбиране и презентационните си умения. В рубриката „Стъпка по стъпка”, чрез достъпни примери, се овладяват по зададени опори: писането на разширен план и кратък отговор на исторически въпрос, създаването на схема, тълкуването на исторически картини, миниатюри и стенописи, пространствено-хронологичното ориентиране, различаването на причини и последици в историята.
Темите за преговор и бобщение дават „най-важното накратко”. Задачите в тях съдействат за трайно и задълбочено усвояване на знанията и уменията чрез работа по двойки и в малки групи.
Учебникът е фокусиран върху разбирането на Средновековната епоха като основа на съвременната европейска цивилизация и осмислянето на българските приноси в нея. Подходящите за възрастта на учениците задачи и екипни дейности съдействат за тяхното патриотично възпитание и изграждане на българска и европейска идентичност.

ПДФ на печатния вариант ВИЖТЕ ТУК  |  ДЕМО на електронния вариант ВИЖТЕ ТУК

 
 

ИСТОРИЯ И ЦИВИЛИЗАЦИИ ЗА 7. КЛАС
(Райна Гаврилова, Веселин Янчев, Михаил Груев, Мария Босева)


В 7. клас учениците се запознават с българската история от епохата на Възраждането до нашата съвременност. Новият учебник предоставя широки възможности на учителите за активно обучение. Учебното съдържание е обхванато в:

 • 2 теми за начален преговор върху Европейското и Българското средновековие;
 • 41 теми за нови знания;
 • 8 теми за упражнение и формиране на умения;
 • 5 рубрики „Стъпка по стъпка” за работа с различни източници;
 • 5 теми за текущ преговор и обобщение по раздели.

Уроците за нови знания са структурирани по познатия от 5. и 6. клас начин: въвеждащ въпрос, основен текст и резюме, документи с въпроси и задачи за анализ, дидактически рубрики. Над 120 откъса от писмени източници и 274 изображения, 13 карти, много схеми, таблици, линии на времето и статистически данни помагат на учениците да разберат по-добре историята. Въпросите и задачите от рубриката „Помислете, обсъдете, проучете” развиват тяхното критическо мислене. Рубриката „Машина на времето” ги поставя в роли и ситуации от миналото, за да го съпреживеят. Множество малки проекти и теми за обсъждане развиват уменията им за екипна работа. Новата рубрика „Парламент на класа” насърчава аргументирано изразяване на собствено мнение в културна дискусия. В уроците упражнения учениците усъвършенстват и прилагат уменията си да работят с документи. „Стъпка по стъпка” задава алгоритъм за писане на доклад, за издирване на електронни архивни документи, за тълкуване на фотографски изображения, за съпоставка на различни видове източници, за използване на анкета при събиране на информация за най-близкото минало.
Уроците за преговор и обобщение съдържат резюме на разделите под рубриката „Най-важното накратко”. В тях са включени задачи за индивидуална и екипна работа и за прилагане на придобитите умения.
Важни фокуси на учебника са изграждането на родолюбиво съзнание и гражданското образование на седмокласниците. Съдържателните акценти и дидактическите средства възпитават уважение към националните герои на България и към ценностите на демокрацията и гражданското общество.

ПДФ на печатния вариант ВИЖТЕ ТУК  |  ДЕМО на електронния вариант ВИЖТЕ ТУК

 
Споделете с приятели


Открий ни в: